Ízületre
Táplálkozás – Ízületre
A Cartila® Gelenk Nahrung marhakollagén I. és III. típusú fehérjéivel támogatja az ízületek, porcok és szalagok egészségét, elősegítve a rugalmas, fájdalommentes mozgást.
Legnépszerűbb termékek
Termékek listája
Listairányítás elemei
Marhakollagén – az ízületek építőköve
A Cartila® Gelenk Nahrung kizárólag marhakollagént tartalmaz, amely az ortopédiában kiemelt jelentőségű a mozgásszervi rendszer támogatásában. Az I. típusú kollagén a csontok és inak szilárdságát biztosítja, míg a III. típusú kollagén a porcok és szalagok rugalmasságát adja. Együtt járulnak hozzá a stabil, terhelhető és hosszú távon egészséges ízületekhez.
Ortopéd orvosi szemszögből
- Porc és szalag regeneráció: a III. típusú kollagén segíti a porcállomány újjáépülését és a szalagok rugalmasságának megőrzését.
- Csontszerkezet és stabilitás: az I. típusú kollagén erősíti a csontokat és az inakat, ezzel fokozva az ízületi stabilitást.
- Sérülésmegelőzés: a kollagénpótlás csökkenti a túlterheléses sérülések, rándulások és porcdegeneráció esélyét.
- Fájdalomcsillapítás és mobilitás: rendszeres bevitel mellett javulhat az ízületi mozgástartomány, csökkenhet a terhelés alatti fájdalom.
A Cartila® Gelenk Nahrung marhakollagénje tehát nem csupán kiegészítő, hanem az ízületek és porcok egyik legfontosabb tápláléka, amely hozzájárul a hosszú távon is fájdalommentes és aktív élethez.
-
Mi a marhakollagén és a marhazselatin?
-
A marhakollagén a szarvasmarhák kötőszöveteiből (bőr, porc, csont) származó fehérje.
-
A zselatin részben hidrolizált kollagén, melyet főzéssel állítanak elő, így vízben oldódó, gélt képező anyag lesz.
-
A hidrolizált kollagén (kollagén peptidek) olyan enzimesen bontott forma, amely kisebb peptidekre és aminosavakra van széthasítva, így jól felszívódik a bélrendszerből.
-
-
Aminosav összetétele:
Rendkívül gazdag glicinben, prolinban és hidroxiprolinban, amelyek kulcsfontosságúak a kötőszövetek (ín, porc, szalag, bőr) szerkezetének felépítésében és fenntartásában.
Ezek az aminosavak más fehérjeforrásokban ritkábban fordulnak elő ekkora mennyiségben.
1. Ízületek és porcok
-
Számos vizsgálat kimutatta, hogy a hidrolizált kollagén rendszeres fogyasztása:
-
növeli a porcsejtek (chondrocyták) kollagén- és proteoglikán-termelését,
-
lassítja az ízületi kopást,
-
csökkenti az ízületi fájdalmat (pl. artrózisban).
-
-
Ezért sportolóknak és idősebbeknek egyaránt hasznos.
2. Csontok
-
A kollagén a csont szerves állományának kb. 90%-át adja.
-
Kiegészítésként elősegítheti a csont ásványianyag-tartalmának beépülését, főleg D-vitamin és kalcium mellett.
-
Posztmenopauzában lévő nőknél bizonyos vizsgálatok javulást mutattak a csontsűrűségben.
3. Bőr és kötőszövet
-
Fokozza a bőr hidratáltságát és rugalmasságát (anti-aging hatás).
-
Javítja a haj és a köröm minőségét.
-
Lassítja a bőr öregedésével járó kollagénvesztést.
4. Emésztőrendszer
-
A glicin és a glutamin hozzájárul a bélfal regenerációjához.
-
Egyes terápiás irányzatokban a "leaky gut" (áteresztő bél szindróma) támogatására használják.
5. Sérvek megelőzése
-
A sérvek (pl. hasfali, lágyéksérv, porckorong sérv) kötőszöveti gyengeségből alakulnak ki.
-
Mivel a kollagén fő alkotóeleme a kötőszövetnek, a megfelelő ellátottság hozzájárulhat a szalagok, fasciák és hasfal erősségéhez.
-
Fontos megjegyezni: önmagában nem akadályozza meg a sérvek kialakulását, mert ebben szerepet játszik az életkor, genetika, fizikai terhelés, testsúly és izomerő is.
-
De támogató tényezőként idősebb korban mindenképp hasznos.
Sportolóknak és aktív életmódhoz
-
Regeneráció: csökkentheti az edzés utáni ízületi- és izomfájdalmakat.
-
Sérülésmegelőzés: erősítheti a szalagokat és az inakat, ami különösen futóknál, erőemelőknél, labdajátékosoknál előny.
-
Izomépítés kiegészítése: önmagában nem izomépítő, de a kötőszövet egészségén keresztül javítja a terhelhetőséget.
-
Egyes kutatások szerint C-vitaminnal együtt fogyasztva erősebb a kollagénszintézist fokozó hatása (pl. edzés előtt 30–60 perccel bevéve).
Hasznos tápanyag-e?
-
Igen, hasznos, de nem teljes értékű fehérje:
-
Alapvető esszenciális aminosavakban szegény (pl. triptofán hiányzik belőle).
-
Ezért nem helyettesíti a változatos fehérjebevitelt (hús, tojás, tej, hüvelyesek).
-
-
Idősebbeknek: segít a kötőszövetek és ízületek fenntartásában.
-
Sportolóknak: javítja a regenerációt és csökkentheti a sérülésveszélyt.
-
Mindennapi életben: támogathatja a bőr, a haj és az ízületek egészségét.
Összefoglalás
A marhakollagén és a hidrolizált kollagén értékes kiegészítő az idősebbek, sportolók és aktív emberek számára, mert hozzájárul a kötőszövetek (ízületek, porcok, csontok, bőr) egészségéhez.
Nem teljes értékű fehérje, de célzottan olyan aminosavakat biztosít, amelyek más étrendi forrásokból kevésbé jutnak be.
Sérvek megelőzésében támogató szerepe lehet, mert erősíti a kötőszöveteket, de nem helyettesíti a hasizom-erősítést, a testsúly kontrollját és az életmódbeli tényezőket.