Ízületre

Táplálkozás – Ízületre

A Cartila® Gelenk Nahrung marhakollagén I. és III. típusú fehérjéivel támogatja az ízületek, porcok és szalagok egészségét, elősegítve a rugalmas, fájdalommentes mozgást.

Legnépszerűbb termékek

https://www.futashoz.hu/custom/futashoz/image/cache/w800h700m00/description_images/Cartila_gelenk_nahrung_futashoz.hu.jpg?v=1719935554
 
17 590 Ft
(13 850 Ft ÁFA nélkül)
MagneMusc (Íz ismeretlen)
MagneMusc
raktáron
51500
 
3 190 Ft
(2 512 Ft ÁFA nélkül)
cartila elixier
12 490 Ft –4 %
Korábbi: 12 490 Ft  (–4 %)
11 990 Ft
(9 441 Ft ÁFA nélkül)
összesen 3 termék

Termékek listája

MagneMusc (Íz ismeretlen)
Tipp
MagneMusc
raktáron
2 512 Ft ÁFA nélkül
3 190 Ft

Laktóz- és gluténmentes!   Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, és stresszes életmódot folytatóknak ajánljuk ezt a kiváló hazai készítményt! Az izom és a...

51500
cartila elixier
12 490 Ft –4 %
9 441 Ft ÁFA nélkül
11 990 Ft

Cartila® Elixírünk 10 g kollagén hidrolizátumot biztosít egy adagban. A C-vitamin kiegészítésével a Cartila® Elixir hozzájárul a kollagénképződéshez....

CAR-003
https://www.futashoz.hu/custom/futashoz/image/cache/w800h700m00/description_images/Cartila_gelenk_nahrung_futashoz.hu.jpg?v=1719935554
Tipp
13 850 Ft ÁFA nélkül
17 590 Ft

Prémium ízületi tápszer kiemelt hatóanyagtartalmú marhakollagénnel és zselatinnal A Cartila Gelenk Nahrung egy német technológiával gyártott, por állagú ízületi tápszer, amely...

50237/ALM

Listairányítás elemei

összesen 3 termék

Marhakollagén – az ízületek építőköve

A Cartila® Gelenk Nahrung kizárólag marhakollagént tartalmaz, amely az ortopédiában kiemelt jelentőségű a mozgásszervi rendszer támogatásában. Az I. típusú kollagén a csontok és inak szilárdságát biztosítja, míg a III. típusú kollagén a porcok és szalagok rugalmasságát adja. Együtt járulnak hozzá a stabil, terhelhető és hosszú távon egészséges ízületekhez.

Ortopéd orvosi szemszögből

  • Porc és szalag regeneráció: a III. típusú kollagén segíti a porcállomány újjáépülését és a szalagok rugalmasságának megőrzését.
  • Csontszerkezet és stabilitás: az I. típusú kollagén erősíti a csontokat és az inakat, ezzel fokozva az ízületi stabilitást.
  • Sérülésmegelőzés: a kollagénpótlás csökkenti a túlterheléses sérülések, rándulások és porcdegeneráció esélyét.
  • Fájdalomcsillapítás és mobilitás: rendszeres bevitel mellett javulhat az ízületi mozgástartomány, csökkenhet a terhelés alatti fájdalom.

A Cartila® Gelenk Nahrung marhakollagénje tehát nem csupán kiegészítő, hanem az ízületek és porcok egyik legfontosabb tápláléka, amely hozzájárul a hosszú távon is fájdalommentes és aktív élethez.

  • Mi a marhakollagén és a marhazselatin?

    • A marhakollagén a szarvasmarhák kötőszöveteiből (bőr, porc, csont) származó fehérje.

    • A zselatin részben hidrolizált kollagén, melyet főzéssel állítanak elő, így vízben oldódó, gélt képező anyag lesz.

    • A hidrolizált kollagén (kollagén peptidek) olyan enzimesen bontott forma, amely kisebb peptidekre és aminosavakra van széthasítva, így jól felszívódik a bélrendszerből.

  • Aminosav összetétele:
    Rendkívül gazdag glicinben, prolinban és hidroxiprolinban, amelyek kulcsfontosságúak a kötőszövetek (ín, porc, szalag, bőr) szerkezetének felépítésében és fenntartásában.
    Ezek az aminosavak más fehérjeforrásokban ritkábban fordulnak elő ekkora mennyiségben.

1. Ízületek és porcok

  • Számos vizsgálat kimutatta, hogy a hidrolizált kollagén rendszeres fogyasztása:

    • növeli a porcsejtek (chondrocyták) kollagén- és proteoglikán-termelését,

    • lassítja az ízületi kopást,

    • csökkenti az ízületi fájdalmat (pl. artrózisban).

  • Ezért sportolóknak és idősebbeknek egyaránt hasznos.

2. Csontok

  • A kollagén a csont szerves állományának kb. 90%-át adja.

  • Kiegészítésként elősegítheti a csont ásványianyag-tartalmának beépülését, főleg D-vitamin és kalcium mellett.

  • Posztmenopauzában lévő nőknél bizonyos vizsgálatok javulást mutattak a csontsűrűségben.

3. Bőr és kötőszövet

  • Fokozza a bőr hidratáltságát és rugalmasságát (anti-aging hatás).

  • Javítja a haj és a köröm minőségét.

  • Lassítja a bőr öregedésével járó kollagénvesztést.

4. Emésztőrendszer

  • A glicin és a glutamin hozzájárul a bélfal regenerációjához.

  • Egyes terápiás irányzatokban a "leaky gut" (áteresztő bél szindróma) támogatására használják.

5. Sérvek megelőzése

  • A sérvek (pl. hasfali, lágyéksérv, porckorong sérv) kötőszöveti gyengeségből alakulnak ki.

  • Mivel a kollagén fő alkotóeleme a kötőszövetnek, a megfelelő ellátottság hozzájárulhat a szalagok, fasciák és hasfal erősségéhez.

  • Fontos megjegyezni: önmagában nem akadályozza meg a sérvek kialakulását, mert ebben szerepet játszik az életkor, genetika, fizikai terhelés, testsúly és izomerő is.

  • De támogató tényezőként idősebb korban mindenképp hasznos.


Sportolóknak és aktív életmódhoz

  • Regeneráció: csökkentheti az edzés utáni ízületi- és izomfájdalmakat.

  • Sérülésmegelőzés: erősítheti a szalagokat és az inakat, ami különösen futóknál, erőemelőknél, labdajátékosoknál előny.

  • Izomépítés kiegészítése: önmagában nem izomépítő, de a kötőszövet egészségén keresztül javítja a terhelhetőséget.

  • Egyes kutatások szerint C-vitaminnal együtt fogyasztva erősebb a kollagénszintézist fokozó hatása (pl. edzés előtt 30–60 perccel bevéve).


Hasznos tápanyag-e?

  • Igen, hasznos, de nem teljes értékű fehérje:

    • Alapvető esszenciális aminosavakban szegény (pl. triptofán hiányzik belőle).

    • Ezért nem helyettesíti a változatos fehérjebevitelt (hús, tojás, tej, hüvelyesek).

  • Idősebbeknek: segít a kötőszövetek és ízületek fenntartásában.

  • Sportolóknak: javítja a regenerációt és csökkentheti a sérülésveszélyt.

  • Mindennapi életben: támogathatja a bőr, a haj és az ízületek egészségét.


Összefoglalás
A marhakollagén és a hidrolizált kollagén értékes kiegészítő az idősebbek, sportolók és aktív emberek számára, mert hozzájárul a kötőszövetek (ízületek, porcok, csontok, bőr) egészségéhez.
Nem teljes értékű fehérje, de célzottan olyan aminosavakat biztosít, amelyek más étrendi forrásokból kevésbé jutnak be.
Sérvek megelőzésében támogató szerepe lehet, mert erősíti a kötőszöveteket, de nem helyettesíti a hasizom-erősítést, a testsúly kontrollját és az életmódbeli tényezőket.